FØR KONSULTASJON

Velkommen til konsultasjon 

Forberedelse til konsultasjon:

  • Vennligst unngå kontaktlinsebruk samme dag som konsultasjonen.
  • Vennligst unngå bruk av sminke konsultasjonsdagen da dette vil påvirke undersøkelsesresultatene.
  • Kunstig tårevæske og andre øyedråper kan påvirke undersøkelsesresultatene. Hvis mulig, unngå bruk av noen form for øyedråper minst to timer før timen.
  • Du vil normalt sett ikke få øyedråper som utvider pupillen ved en tørreøyne-konsultasjon, du kan trygt kjøre bil etterpå.

Øyelokkvarme og øyelokkrens.

For å forbedre tårefilmen anbefales øyelokkvarme og øyelokkrens. Dette bidrar til å smelte størknet fett i utførselsgangene i øyelokkene, som igjen fører til en mer stabil tårefilm. Tørreøyneklinikkens har skrevet artikler om både enkle og avanserte former for øyelokkvarme.

Konsultasjon hos dr. Fredrik Fineide:

Dr. Fredrik Fineide er en av landets ledende eksperter på tørre øyne og har gjennomført flere tusen konsultasjoner ved Tørreøyneklinikken. Han har i mange år jobbet tett med professor Tor Paaske Utheim, hvor de sammen har utviklet klinikkens behandlingsprotokoller. Gjennom sitt arbeid har dr. Fineide publisert en rekke internasjonale vitenskapelige artikler innen diagnostikk og behandling av tørre øyne. Fredrik har spisskompetanse ikke bare innen tørre øyne, men også innen kunstig intelligens og dataanalyse, hvilket er til stor hjelp i klinikkens kontinuerlige forsøk på stadig å oppnå bedre behandlingsresultater. Her kan du lese mer om ham og teamet.

Mer generell informasjon of tørre øyne og behandlingsformer finnes her.

Den mest effektive behandlingen:

  • Som hovedregel lysbehandling av tørre øyne kombinert med betennelsesdempende øyedråper.
  • Lysbehandling regnes som den mest effektive, den best dokumenterte og den tryggeste behandling av tørre øyne. Denne behandlingen har økt i popularitet de siste fem årene da stadig flere kliniske studier har vist god effekt. Så langt er over 70 kliniske studier publisert, som alle viser effekt av behandlingen.

Prognose:

  • Tørre øyne forverres i de aller fleste tilfeller med årene. Ved å bryte den onde tørre øyne sirkel kan imidlertid plagene bli mindre med årene. Jo tidligere man klarer å bryte den onde sirkel, desto bedre (Figur 5.)
  • Ti år med fullt fokus på kvalitetssikring og optimalisering av tørre øyne gjør at vi omsider klarer vi å hjelpe over 90% av våre pasienter. Da vi startet klinikken for ti år siden, var prosentsatsen dessverre svært mye lavere.
  • Noen pasienter opplever bedring allerede etter få uker, mens andre ikke opplever bedring før etter mange måneder. Dessverre er det fortsatt noen få prosent vi ikke klarer å hjelpe uansett tilnærming. Dette er med å forklare forskningsinnsatsen fra våre ansatte og medarbeidere år etter år.

Figur 5 – Prognose. Tørre øyne forverres i de aller fleste tilfeller med årene.
Ved å bryte den onde tørre øyne sirkel kan imidlertid plagene bli mindre med årene. Jo tidligere man klarer å bryte den onde sirkel, desto bedre. Som det fremgår av den onde sirkel, er tørre øyne ikke en tilstand man skal se an, men behandle.